Real Újpest

Újpesti jégkorong - az igazi. Nyilvánosság, ameddig a szem ellát.

Friss topikok

Kommentek

  • SK Fan: Miert nem frissititek??? (2011.02.25. 21:40) Fontos győzelem
  • Thomas_AV: jégkorong.blog.hu most elromlott? :( (2010.01.25. 22:17) Fontos győzelem
  • Uteapu: @kerusz: Gondoltam,hogy ilyesmi van a blog körül. Sajnálom,hogy én sem hardver sem szoftver részrő... (2009.11.25. 10:57) Fontos győzelem
  • kerusz: @Uteapu: az a kérdés, hányan akarják írni is és hányan csak olvasni. (2009.11.25. 00:16) Fontos győzelem
  • Uteapu: @kerusz: Ez igy nem hangzik biztatónak. (2009.11.24. 16:33) Fontos győzelem
  • Utolsó 20

HO-HO-HÓÓÓ, de főleg JÉÉÉG! (tanácsok Télapónak)

2008.12.14. 06:44 | legar | 7 komment

Címkék: film könyv ajándék hellókarácsony

Mitévő légyen az egyszeri magyar hokifan a világválság begyűrűzésének hajnalán, a még egy utolsó herdálásra alkalmat adó Szeretet Ünnepén? Mit rakjunk szeretteinknek (és tétessünk magunknak) az örökzöld alá? A választ rendkívül megkönnyítette izmosodó rétegkultúránk számára válogatottunk szapporói kiküldetése. Mondhatnánk úgy is, hogy a 22 piros mezes, többé-kevésbé szakállas Mikulásunk puttonyában érkezett aranyszállítmány sok, eddig zárt kaput nyitott meg a honi médiapiacon.

Karácsonyra például annyi könyv jelenik meg szeretett sportágunkról, mint talán (jóakaratú pongyolasággal élve) eddig összesen. Két sí- és egy hódeszkás könyv mellett, az ünnepi sportkönyvkiadás felét képviseljük. Tekintsük át a friss kínálatot és a kiadói ajánlásokat:

Amler Zoltán - Szűcs Miklós:
Jégkorszak ...avagy az aranygeneráció hihetetlen története - CD melléklettel
Ringier Kiadó, 2008

"A Nemzeti Sport legújabb magazin-könyve a magyar jégkorong válogatott történetét mutatja be. A kiadvány az áprilisban az A-csoportba való feljutást kiharcoló játékosokról, a csapat megalakulásáról szól és eközben párhuzamosan korrajz is egyben, bemutatja az ebben az időszakban tapasztalható légkört a sportágban." - Olvasói értékelés: ***

 

 

 

Tejfalussy Béla - Kovács Attila:
Magyar hokisztori
G-Adam, 2008

"Ha körülnézünk a könyváruházak sport témájú könyvei között, akkor szomorúan tapasztalhatjuk, hogy a magyar jégkorongról szóló írás szinte alig jelent meg az elmúlt huszonöt évben. A MAGYAR HOKISZTORI című könyv megjelentetése már csak azért is szükségszerű, mert sportágunk több évtizedes halódás után látványos fejlődésen ment keresztül. Tejfalussy Béla, a sportágban 46 sikeres évet eltöltött korábbi játékos és játékvezető, jelenleg fiatalokkal foglalkozó edző, valamint egy tehetséges hokiőrült újságíró, Kovács Attila egy rendkívül érdekes és izgalmas kiadvánnyal örvendezteti meg a sport szerelmeseit 2008 őszén. A MAGYAR HOKISZTORI minden szempontból hiánypótló mű a sportkönyvek piacán: a kötetben a magyar jégkorong több, mint 80 éves története elevenedik meg az olvasó előtt, a legjelentősebb eseményeket, eredményeket pedig az akkori szereplők kommentárjai színesítik." - Olvasói értékelés: ****

Sanchez, Angela:
Jégkorong - Kerek könyv
Nemzeti Tankönyvkiadó, 2008
(A magyar kiegészítéseket írta: Buzás Norbert, Regős Péter, Sándor Zsolt)

"2008 karácsonyán a világ számos országában – köztük Magyarországon – szinte egy időben jelenik meg a Kerek könyvek sorozat újabb darabja, a Jégkorong. A korong alakú könyv a hoki történetét, a szabályokat, a különböző taktikai elemeket és a játék menetét ismerteti. A színes fényképek és a táblázatok segítségével felidézhetjük a közeli és a távoli múlt nagyszerű eredményeit, emlékezetes pillanatait.
A hoki Kanadából és az Egyesült Államokból indult világhódító útjára, de mára már figyelnünk kell Nagy-Britannia, Oroszország, Csehország, Svédország, Svájc, Finnország és Németország csapataira is. Sőt, mióta megtörtént a 'Szapporói Csoda', majd a divízió I-es világbajnokság A-csoportjában a magyar válogatott aranyérmes lett, nálunk is új időszámítás kezdődött. Erről és a magyar jéghoki történetének más felejthetetlen pillanatairól és egyéniségeiről is képet kaphatunk a gazdagon illusztrált kötetben.
Ez a könyv nemcsak a hoki szerelmeseinek szól, hanem azok is haszonnal forgathatják, akik még csak most ismerkednek a játék lényegével, a szabályokkal és a meccsek izgalmával." - Olvasói értékelés: *****

Az új kiadványok mellett kapható még az eddigi, hiánypótló bestseller is…

Spiller István:
Sport kezdőknek - Jégkorong
Papirusz Duola, 2004

"Amikor felkértek ennek a könyvnek a megírására, azt a feladatot kaptam, hogy népszerűsítsem a jégkorongot, más néven a hokit. Gondoltam, ez nem lesz nehéz, mert aki ismer - a Sport 1 szakkommentátoraként -, tudja rólam, hogy élek-halok ezért a sportágért. A népszerűsítés persze abból állhat, hogy elmondom, leírom, mi tetszik a jégkorongban, tudva, hogy néhány dolog sok embernek nem tetszik. Vegyük sorba, mi a jó a hokiban. Először is fantasztikusan izgalmas. Miért is? Mert gyors, lüktető a játék. Tudják például, hogy egy Bill Mosienko nevű játékos 21 másodperc alatt ütött a tengerentúli profi ligában, az NHL-ben (National Hockey League) mesterhármast 1952. március 23-án? Mutassanak egy olyan sportágat, ahol van kapus, és ezt meg lehet tenni! Mitől gyors a hoki? A válasz egyszerű, a jég, illetve a korcsolyázás miatt. Korizni gyorsabban lehet, mint futni vagy úszni. Persze a hoki nem csak a korcsolyázásból áll, van ott még egy-két zavaró körülmény, például a bot, a korong, az ellenfél vagy a palánk, de erről később. Először meg kell tanulni korcsolyázni minden irányba, aztán jöhet a többi."

A választékot bővíti egy, a közelmúltban megjelent, magánkiadású szakkönyv is…

Hortay Olivér - Nagy Attila:
Kapusiskola - "Az alapoktól a játékig"
TPS, 2008

"Ha a jégkorongról úgy tartják, hogy a jövő sportja, akkor szerzőkről pedig bátran állíthatom, hogy a jövő emberei. És tulajdonképpen nem is teljesen így van, hiszen mindkét tehetséges fiatal a jelenben is jelentős erőforrásai sportágunk fejlődésének. Attila a menedzsment, illetve a bíráskodás fejlesztése területén, Olivér pedig utánpótlás-válogatott sportolóként tette le a névjegyét a sportág asztalára. A 'Jégkorong kapusok' című munkával a fiatalok újabb bizonyítékkal szolgáltak, a sportág számíthat rájuk!
A könyv kapusok felszereléséről, fizikális és mentális képzéséről kínál modern, gyakorlati ismereteket. A szerzők – tematikailag jól szerkesztett – írása hoki-történeti jelentőségű, hiánypótló mű. Egyaránt szól sportolókhoz, szülőkhöz, edzőkhöz, sportvezetőkhöz. Javaslom mindenkinek: figyelmesen forgassák a lapjait, mert ez segítheti tájékozódásukat a jégkorongkapusok világában.
A könyvet lapozva eszembe jutottak Anatoly Tarasov szavai az ifjú Tretiakhoz: 'Tanulj mindig – minden órában, minden percben – légy kemény magadhoz, ne elégedj meg a ma sikereivel! Találd meg az utat a hibáid kijavításához, lépésről lépésre haladj előre!'

Géczi Gábor
a Magyar Jégkorong Szövetség Edzőbizottságának vezetője"

Azt hiszem, ez a valóságos kis könyvtár kellő alap lehet ahhoz, hogy végre kiterebélyesedjék a hazai minőségi jégkorong szakirodalom, ami elkerülhetetlen feltétele a sportág dinamikus fejlődésének.

E bölcselmek után visszatérve szagos és szúrós barátunk tövébe (most nem a Józsira gondolok egy-egy szép UTE-gól után, annál is inkább, mert amit körülírtam, a természet érthetetlen tökéletlensége folytán, önhibáján kívül zöld), sportágunk fentebb ismertetett jeles corvinái mellé kerülhetnek a nebulók korcsolyái, szerelései, emlékkorongok, a legfrissebb PC- és más platformjátékok, a kötelező lila szurkolói mez és egyéb, a való világban abszolút nélkülözhető kedves csecsebecsék között a svájci út prospektusa. És ha mindeme bőség láttán könnybe lábadt hálás tekintetünket körbehordozzuk szeretteinken, ne kerülje el figyelmünk a családi tévét sem, hiszen apránként DVD-n is megérkeznek hozzánk Hálivud kincsei. Hát mi kellhet több ennél egy tökéletes Karácsonyhoz? Talán egy nagy-nagy lila csillagszóró…

A nyugati kontinensen zajló internetes közvélemény-kutatás az alábbi sorrendbe rendezi a jégkorong alapvető – egyben kötelező – moziremekeit:

  1. JÉGTÖRŐK 1-2 (Slap Shot 1-2)
  2. CSODA A JÉGEN (Miracle)
  3. FRISS VÉR (Youngblood)
  4. HOKIS FIÚK 1-4 (Les boys 1-4) – nálunk sajnos csak a 4. rész látható,de az is k.jó!
  5. MAJD HA FAGY (Mystery, Alaska)
  6. KERGE KACSÁK 1-3 (The Mighty Ducks 1-3)

A rangsor persze vitatható, hiszen csak néhány millió amerikai okoskodása. Melléjük kívánkozik még a „SAJBU! SAJBU!” című rajzfilm összeállítás, amit nagyon öreg szurkolók nagyon régi televíziókon együtt láttak a Szbornaja felejthetetlen mérkőzéseivel, mint a szocializmus kőkemény válaszát a fentebb felsorolt hálivudi mételyre. Tehát vagy nagyon fiataloknak, vagy nagyon öregeknek… (mint a Karácsonyt általában).

Akkor hát előre is: KELLEMES LILA-FEHÉR KARÁCSONYT MINDENKINEK!

A bejegyzés trackback címe:

https://realujpest.blog.hu/api/trackback/id/tr23820811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Időközben találtam két másik filmet, mindkettőt a közelmúltban forgatták - ígéretesnek tűnnek:

Pond hockey: www.pondhockeymovie.com/trailer.html

The Rocket: www.apple.com/trailers/independent/therocket/
Klassz gyűjtemény!!!

Íme még egy film ajánló 2008-ból, bár magyarországi megjelenésről nem tudok.

www.bluebrothers.eu/news.php?extend.108
A Pond Hockey megvan, sőt a Jégtörők 3 is (mindkettő csak angolul), lehet jelentkezni értük, ha megveszem az új dvd írómat :) .
Köszönjük a parázs bővítést és érdeklődést! Azért egy filmkategóriának vannak korlátai is. Olyan szerencsés országokban, ahol a hoki egyszerűen a mindennapi élet része, szokásos díszlete lehet egy alapvetően más tartalmú sztorinak. Az általam ismertetett rangsor 4. helyén is eredetileg a Hirtelen halál (Sudden Death) díszelegett, ahol Zsanklóddal mindhiába próbálkoznak ujjat húzni a terroristák és ezt egy hokidöntő, a hozzávaló jégcsarnok, meg a közönsége szinte ép bőrrel megússza. Most akciósan, 990-ért kapható mindenütt!!!! No, de azért ez nem sportfilm, úgyhogy kivettem a sorból, bár nekem azért meg van.
Hát igen, akkor ide vehetjük a Halálos fegyver 3-at is, ahol Leo Getz barátunk éppen egy hokimeccs közepén keveredik bele az üldözésbe!
Szép összeállíás, köszönjük. A kerek könyv nagyon zavarba hozott. Rajta a bazi nagy tankönyvkiadó logó. Gyerekkorom legszarabb olvasmányain állt ez a logó.
ott van még a Love guru c. film Mike Myersszel, az is angolul
Így van, M.Lac is abból linkelt be fentebb egy részletet. :)
Akinek kell a "The Love Guru", ha jól emlékszem .avi fájlban megvan egy DVD-n a "Miracle"-lel. Köszi még egyszer érte 1nf3rn0-nak. :)

A "The Rocket"-ot most kezdtem el leszedni, majd megosztom a vele kapcsolatos tapasztalatokat. :) Én *** kíváncsi vagyok rá.
süti beállítások módosítása