Real Újpest

Újpesti jégkorong - az igazi. Nyilvánosság, ameddig a szem ellát.

Friss topikok

Kommentek

  • SK Fan: Miert nem frissititek??? (2011.02.25. 21:40) Fontos győzelem
  • Thomas_AV: jégkorong.blog.hu most elromlott? :( (2010.01.25. 22:17) Fontos győzelem
  • Uteapu: @kerusz: Gondoltam,hogy ilyesmi van a blog körül. Sajnálom,hogy én sem hardver sem szoftver részrő... (2009.11.25. 10:57) Fontos győzelem
  • kerusz: @Uteapu: az a kérdés, hányan akarják írni is és hányan csak olvasni. (2009.11.25. 00:16) Fontos győzelem
  • Uteapu: @kerusz: Ez igy nem hangzik biztatónak. (2009.11.24. 16:33) Fontos győzelem
  • Utolsó 20

Nem értem...

2008.08.05. 22:00 | legar | 20 komment

Címkék: ute újpest utánpótlás alapszabály szakosztálygyűlés

Nem értem! Talán azért, mert hírtelen riadtam fel békés álmaimból, melyek arról szóltak, hogy két évtizede demokrácia van és az emberek demokratikus módon, önként szerveződnek sportegyesületekbe, ahol demokratikus légkörben, szabadon sportolhatnak a város, a csapatszín, az évszázados hagyományok nagyobb dicsőségére. Azért, hogy ez az ideális helyzet fennmaradjon, építő szándékkal beleszólhatnak az egyesület dolgaiba, segíthetik működését - annál is inkább, mert még rózsás álmaimban is tény az, hogy a magyar sportot döntő mértékben nem az állam vagy más mecénás, hanem a sportolói (szülői) anyagi hozzájárulás tartja el.
Amikor felébredtem, azonnal észrevettem, hogy belelóg…

Azért, mert sportegyesület az van, de nem a sport, netán a sportolók javára. Demokráciáról szó nincs, elhivatottságtól fűtött dilettánsok diktálnak kényük szerint, távolról elkerülve mindent, ami korszerű, ésszerű, és ami csak kicsiny befektetést is igényelne a sportolók fejlődésében. A sportoló fizetőgép, aki ha nem áll a sorba, elmehet. A bevételt felemészti a bajnok felnőtt csapat délibábja, botor Krónoszként felélve saját utánpótlását. És mikor jóllakottan megtörli száját, nem vesz tudomást arról, hogy maga is széthullik. „Csak egy kis hiba volt, előfordul” – mondván, hogyan tapsoltak el a semmibe százmilliót tavaly október 8. után, amikor lefutottá vált az 5. hely. Vétkes, felelős nincs, töretlen elhivatottság annál inkább.
 
Hol vannak már az ígéretek legnagyobb utánpótlás-nevelő egyesületről, belső karrierről, saját gerincű sikeres felnőtt-csapatról? Aranyérmes ifik, juniorok sora tűnt gyors ütemben a semmibe - ritkább esetben az ellenfél sorait erősítik - és ma legyőzött ellenfeleik közül próbál horgászni az illetékes. Színeinkhez visszatérni igyekvő világbajnokokkal pedig szóba se álljunk, mert derogál. Világrekordként létrehozva egy olyan helyzetet, hogy magyar minőségi felnőtt játékos ne akarjon semmi pénzért leigazolni a klubhoz. Azt már puszta ujjgyakorlat elérni, hogy a szakosztály kiiratkozzon a hazai sajtó és a teljes jégkorong-közvélemény szimpátiájából. Olyan maszlagokról pedig, mint évszázados hagyomány, csapatszín, szív, szó se essék! Nem szempont az évtizedes érdem, teljesítmény, a legrosszabb időkben való helytállás. Nem érdekes, hogy a rossz koncepció, az Európában megengedhetetlen modor, stílus rövid úton oda vezetett, hogy mind utánpótlásban, mind felnőttben a múlté a nevünkben viselt város monopóliuma és alárendelt szerepbe szégyenülünk.
Állj a sorba, vagy el lehet menni!
 
Fényes lapja e harakiri történetének, ami mostanában zajlik. Az elégedetlenség azon fokára lépett a közösség, hogy nagyjából mindenki érzi: változtatni kell. Mertünk az alapszabályhoz nyúlni és mertünk beleolvasni. Csupán azért, mert a magyar jog szerint az egyesületi tagra e minőségében csak saját egyesületének alapszabálya terhelhet kötelezettségeket, illetve adhat számára jogokat. Kiderült: a vezetőknek évente kötelező lenne szakosztálygyűlés előtt beszámolniuk, és négyévente újra kellene választani őket. Ugyanennek a fórumnak a joga, hogy küldötteket, képviselőket delegáljon az egyesület és az országos sportszövetség vezetésébe, éves küldöttgyűlésébe és szakosztályvezetőt jelöljön. Hat éve nem volt gyűlés. Ugyan ki és miként tette meg ezt helyettünk? Ugyan ki és milyen jogon vezeti a szakosztályt?
 
Egyszóval azt akarjuk, hogy Tisztaság, Nyitottság és Szaktudás vigye előbbre a mind élcsapatában, mind utánpótlásában egyaránt méltatlan helyzetbe került szakosztályt. Hinnénk, hogy ez az egyesület érdeke. Azt akarjuk, hogy a szakosztályban maradéktalanul érvényesüljenek a saját alapszabályában leírtak. Hinnénk, hogy az egyesület is ezt akarja.
  
Próbálkoztunk, egyezkedtünk. A helyes megoldást mi a kölcsönös megértésben, közös gondolkodásban és együttműködésben láttuk, amit többször fel is ajánlottunk.
A válasz nem késett.
 
Sokadszorra arcunkba rágták, hogy annak van igaza, aki a pénzt hozza.
Nem reagáltak arra, hogy úgy tűnik, ez a pénz nem érkezik meg, hiszen csak az elvonásokat látjuk.
Nem voltak kíváncsiak arra sem, hogy jobb gazdálkodással miként lehet (akár szponzor nélkül is) a jelenleginél több bevételhez jutni és pláne arra sem, hogy miként lehet emberi szóval, odafigyeléssel, ingyenes eszközökkel vagy olcsó beruházással minőségileg fejleszteni az utánpótlást, hogy az végeredményben busás hasznot hozzon a klubnak.
Végképp nem érdekelte őket, hogy miként gyarapítsuk ismét elveszett jó hírünket a világban, növeljük szurkolóink táborát, kössük magunkhoz a környezetünkben élőket, tegyük hasznossá magunkat a város számára.
 
Nem tették fel magukban a kérdést: a szponzorok vajon egy személyt vagy a klubot támogatják? Ha valaki úgy tör hatalomra, hogy csak a neki tetszők és csak rajta keresztül segíthetik a szakosztályt, vajon a mások által szerezhető vagy önként jelentkező támogatók nem képviselhetnek-e hasonló, vagy nagyobb nagyságrendet? Vajon adható-e ma Magyarországon játékosostul, csarnokostul, jóhiszemű szurkolóstul egy komplett szakosztály hitbizományba, kényre-kedvre annak, aki – látszólag – „hozza a pénzt”?
 
Aztán kibuggyant belőlük a pőre valóság is: „Vigyétek az utánpótlást, ha annyira kell nektek, nekünk úgyis csak púp a hátunkon!”
 
Amint haladtak a dolgok és múltak a napok szép egymásutánban, egyre kézzelfoghatóbb közelségbe kerülvén a szakosztálygyűlés, változtak a módszerek. Elindult a szeletelés.
 
Először is rá kívánják fogni egyetlen ember torzsalkodására az egész elégedetlenséget. Mert az illető fiát más edző edzené, és ez nem tetszik neki. Igen, nyilvánvaló igazság! Miképpen az is, hogy valószínűleg ez a gyermek számolta fel nyomtalanul a sikeres kifutó utánpótlás korosztályokat, igazolt le egy komplett szlovák kocsmakompániát internet-edzőstül a hazai felnőtt játékosok kiszorítására, tett tönkre nagy játékos-ígéreteket kispadon ültetéssel, végzett a felnőtt bajnokság 5. helyén, egyéb bűneiről nem is beszélve. Fúj, rossz kisfiú, sarokba vele!
 
Azután azoknak az edzőknek, akiknek pár napja még fél bért ajánlottak a nyári hónapokra, egyszeriben minden kérését teljesítették. Eddig hallani sem akartak hoki-osztályról az utánpótlásban. Most, hogy részünkről elhangzott a tárgyalásokon érvként, hogy egyedül a klub nem használja ezt az eszközt a nagy nevelő egyesületek körében, hírtelen felkarolták a kölyök szülők egyéni kezdeményezését. (Ha a tagsági mozgolódás mindezt elérte, már nem volt hiábavaló. És ebben máris megmutatkozik a közösség ereje!)
 
A szakosztálygyűlést megerősítő aláírásgyűjtésbe (még) nem szóltak bele, az szépen halad, tükrözve a változás töretlen vágyát. Intő jel mindenesetre a tegnap tudomásunkra jutott információ, miszerint a gyűlést összehívni merészelő 5 volt elnökségi tag klubigazgatói döntéssel nem kívánatos az egyesületnél, és a jövőben mindennemű közreműködésük tilos a szakosztály rendezvényein. Emberek féljetek! Most aztán lesújt a klub haragja!
 
Csupán egyetlen kérdés maradt fenn: minek az alapszabály? Sorminta egy felesleges jogi procedúrában? Van-e köze hozzá a klubnak? Van-e köze a demokráciához a klubnak? Ellenség-e az, aki a klub szabályait betartaná? Milyen érdekeknek felel meg a törvénytelen állapot?
 
Az adható válasz (még egyszer):
Tisztaság, Nyitottság és Szaktudás

 

A bejegyzés trackback címe:

https://realujpest.blog.hu/api/trackback/id/tr32601799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez egyszerűen elszomorító. Borzasztó, hogy ilyet meg lehet tenni ebben az országban.
Nagyon elkeserít, elkedvetlenít ez a helyzet. Szomorú.
Requiem for Újpest! Sírni lenne kedvem! A cikk írójának gratula, amiért ilyen profi módon összerakta a cikket!
Gratulálok!
Az ország összes jégkoronggal foglalkozó újságírója sem tudta,
még ha minden megnyilvánulásukat összegezzük is, ilyen
tömören, minden megállapításában helytállóan összefoglalni az
az elmúlt években Újpesten történteket. A leírtak sajnos, bár
ez egyetlen UTE szurkolót sem vigasztal, sok más egyesületre
is igazak.
Meddig marad ez így?
Van egy olyan érzésem, hogy ez a 8-i gyűlés semmilyen eredményt nem fog hozni... A mostani vezetésnek valamiért nagyon megéri a szakosztály üzemeltetése, és ehhez mind a 20 körmükkel ragaszkodni fognak. Mindenesetre érdekes lesz, hogy ezek után még meddig fognak elmenni a törvénytelenség határán.
A cikk nagyon elszomorított. Leginkább azért, mert egyetlen mondatával sem tudnék vitatkozni. Mégis megpróbálok optimistán tekinteni a jövőbe, mert úgy gondolom, hogy pénzzel, ígéretekkel, titoktartási kötelezettséggel nem lehet régi sportbarátságokat eltörölni. Bízom benne, hogy az emberi kapcsolatok túlélik a vihart. Részemről biztosan. A szakosztálygyűlés összehívásának mindenesetre látható eredményei vannak, ha nem is éri el a célját maradéktalanul, legalább megmozgatta az állóvizet.
Szép cikk. És tanulságos.

MÁR CSAK 2 NAP !!!! :))
Gratulálok a cikk irójának. Ennyire összefogottan leirni az elmúlt évek történéseit, minden elismerésem. Azt hiszen aki ismeri a valóságot egyetlen mondatával sem tud szembeszállni.
Az nem lehet, hogy büntetlenül ezt meg lehessen a továbbiakban is csinálni!
Sok sikert kivánok a pénteki "nagymeccshez"!!!!!
Montekukoli mondta a háboruhoz 3 dolog kell: Pénz, Pénz és Pénz.
A fennti három szó a cikk végén az tényleg szép de ki tud komoly milliók nélkül működni.
Állami részvételnélkül a pénz dönt " piacgazdaság van"
Remélem a változtatni akaró emberek ebben is jók.
Sok sikert. Én tényleg szurkolok egy jobb szakosztályért, csak az elmult 35 év amit kissebb szünetekkel itt töltötem szkeptikussá tett.
Hajrá Hoki
A Tisztaság, Nyitottság, Szaktudás hármas jelszó melyikével lenne ellentétes, hogy a szerző a nevét is adja az irományához?

Megjegyzem, maham is úgy gondolom, hogy mély vezetői válságban van jelenleg az UTE Jégkorong Szakosztálya.
KCs: És ha adja? A vezetők már úgyis kirúgtak mindenkit, akit csak tudtak, sőt, további elbocsátásokkal fenyegetőznek. Hidd el, hogy az illető is sokat tesz az Újpestért, és nem muszáj belerondítanod a munkájába, feltéve, ha nem akarsz az újpesti vezetők keze alá dolgozni.

Torony11: Montecuccoliból hiányzott az az idealizmus, amely szükséges mértékű birtoklása lehetővé teszi azt, hogy ne adjuk a szakosztályt újabb önkényes milliomosok kezébe, okosan kezeljük javainkat, és szakértő, egyben demokratikusan működő szakosztályvezetésünk legyen, amely nem birtokolja a pénzt, hanem összegyűjti és az újpesti jégkorongnak adja.
KCs! Szerintem mindenki söprögessen először a saját háza előtt. Miért nem kérdezted ugyanezt kedves AG fedőnevű bértollnok kollegádtól, amikor a volán honlapon ámokfutott?
Ugyanaz a bagázs betette a lábát a focistákhoz is. Az eredmény: meg akarták változtatni a klub színét LILA-FEHÉRről rózsaszín-feketére. Csak a fórumon olyan anyázás tört ki, meg néhányan a székházban is anyáztak, hogy a mezgyártó céggel gyorsan csináltattak egy lila mezt és a feketébe is tettek lilát, amelyiket visszasoroltak harmadik meznek.....
A Volán honlapjának szerkesztői természetesen nevüket vállalva dolgoznak, sajnos az élet pedig igazolta kollégám - valóban egy hivatalos honlapra nem való - felvetését, Szajbert ugyanis bottal hátbavágta az ominózus mérkőzésen Palkovicsot, a sérülésokozás szándékát ez ki is meríti.

Mindenesetre ez a névtelen puccs egyre inkább tűnik néhány sértett ember ámokfutásának, akiknek minél rosszabb, annál jobb.
KCs, csak kérdezem: mi a jóisten a problémád azzal, hogy hat év után szakosztálygyűlést szeretnének a szakosztály tagjai? Mi ebben az ámokfutás?

válaszodhoz légy szíves használd fel az Alapszabály
16.§. 1. a) és 2.pontja,
33.§. 1., 3. (a-e) 4.(a-d), 5. (a-b), 6., 7., 8. pontjában foglal rendelkezéseket

a 33.§ 8. pontjából idézek is:
8) A szakosztályvezetőt a klubigazgató nevezi ki, illetve hívja vissza. A kinevezés kizárólag a szakosztálygyűlés, illetve a szakosztályelnökség jelöltjei közül történhet.

Csak egy formállogikai kérdés a fentebb felsorolt pontok alapján:
- hat éve volt utoljára szakosztálygyűlés
- az elnökség mandátuma négy éves, ergo az két éve lejárt (tagjai közül kell jelölni a szakosztályvezetőt)
- szakosztályvezető csak az lehet, akit a szakosztálygyűlés vagy a szakosztályenökség jelöl

Szerinted valaki is jogszerűen képviseli jelenleg a szakosztályt? Szerinted ha valaki - pl. Csicsó bá' elkezdi vitatni az UTE képviselőjének mandátumát az MJSZ elnökségében, akkor mi a retek lesz?
Kerusz: én egyáltalán nem vagyok otthon ezekben a kusza viszonyokban, fogalmam sincs hogy viszonyul a Profisport Kft a szakosztályhoz vagy az egész klubhoz.

Nekem csak az nem tetszik, hogy névtelenül zajlik a lejáratás, az alpári stílusú mocskolódás, a sárdobálás. Ez nem használ az Újpestnek szerintem. Mindamellett továbbra is fenntartom, hogy a cél jó, csak ezek az eszközök nem igazán - szerintem.
Nézd, KCs. A Profisport Kft. - gondolom - nem foglalkozik a szupermini korosztállyal. Nem üzemeltetője a csarnoknak. Ez csak kettő dolog. Ha gondolod, kérd le a cégkivonatát, és győződj meg erről magad is, mi megtettük.

A névtelen mocskolódás, sárdobálás természetesen nem igaz. Ha figyelmesen olvastál volna, láthattad volna, hogy a dolog úgy indult, hogy a kezdeményezők jártak a szakosztály "vezetőségénél", valamint Őze Tibor klubigazgatónál. Őze Tibornál természetesen nem fekete harisnyával a fejükön, eltorzított hangon beszélve fogalmazták meg kívánságaikat. Eképpen Joós és Őze urak pontosan tudják, kiket keressenek a kezdeményezés mögött. Ha ez nem lenne elég, akkor a kezdeményezést 5 ember teljes nevével, aláírva fogalmazta meg és jelentette meg. Hogy Őzéék pontosan tudják, jórészt kik is állnak a kezdeményezés mögött, az abból is látszik, hogy nem úgy általában, hanem név szerint nyilvánítottak nemkívánatossá embereket.

A "jórészt" kitétel pedig azért van, mert a szakosztálygyűlés összehívását immár nemcsak az a bizonyos 5 ember kezdeményezi, hanem a szakosztály tagjainak jelentős része is csatlakozott ehhez. Mivel a legutóbbi üzenet Őze úréktól úgy szól, hogy a szakosztálygyűlés összehívását kezdeményezőket a szakosztályból kizárják, így érthető módon nem tolnak ki az aláírókkal, és nem teszik meg azt a szívességet a klubvezetésnek, hogy kiadják a kezükből a névsort.

Ha ez Neked nem elfogadható, akkor sajnálom. Azért megkérnélek, hogy vess egy pillantást az általam idézett alapszabályi pontokra, mert akkor meggyőződhetsz arról, hogy a szakosztálygyűlés összehívását kezdeményező 5 plusz jópár szakosztálytag mindenben az alapszabálynak megfelelően jár el.

A kárt éppen azok okozzák a klubnak, akik valami megmagyarázhatatlan indokokból kifolyólag minden eszközzel (köztük törvénytelen eszközökkel is) meggátolni igyekeznek a klub alapszabályszerű működésének helyreállítását.

Mondok egy félig-meddig analóg példát: Te adót fizetsz (vagy még azt sem) és négyévente kötelezően megtartandó választásokon megerősítheted vagy menesztheted azt a kormányt, amelyik gazdálkodik az adókkal (is).

A szakosztály tagjai tagdíjat fizetnek (kivétel nélkül), és négyévente kötelezően megtartandó választásokon megerősíthetik vagy meneszthetik azt a szakosztályvezetést, amelyik gazdálkodik ezekkel a tagdíjakkal (is).

Újpesten a helyzet az, hogy a négyévenkénti választást nem rendezték meg. Azokat pedig, akik ezt meg szeretnék tartani (még ha két év késéssel is), retorziókkal fenyegetik. Ilyet nem sok helyen csinálnak, legfeljebb a fejlett demokráciájú Fehéroroszországban, Líbiában, Szudánban, Myanmarban...

Egyébként szerintem a választott eszköz - szakosztálygyűlés összehívásának kezdeményezése - igazán szelíd, mert vannak egyéb lehetőségek: az Egyesület Felügyelő Bizottságához fordulás, az Egyesület döntéseinek bírósági megtámadása, illetve az Ügyészség, mint felügyeleti szerv felkérése arra, hogy vizsgálja meg az egyesület alapszabályszerű működését. Szerintem ez utóbbiak - mivel a konfliktust nem házon belül kívánják rendezni - a durvák. De a törvények és az Alapszabály egyébként ezekre is lehetőséget ad.
KCs: Kérlek, vond vissza alaptalan rágalmaidat, amelyek a blog szerkesztőit érték. Ha kérdéseid vannak a kezdeményezéssel kapcsolatban, írj a real.ujpest(kukac)gmail.com -ra. Köszönöm.
KCs, arról a meccsről beszélsz, ahol Jozsó térdét vitte el egy volános, úgy, hogy ketten támogatták le Voskárt a jégről? Egyébként nálatok mi újság? OG, ez a zseniális menedzser összeszedte már a lóvét az Ebel-hez? Nem? Akkor ott sem megy minden flottul, ugye? Nosza, írj egy riportot erről a honlapotokon. Vagy ez már túl "sűrű" téma lenne nektek?
Sajnos akik nem teljesen ismerik az Újpesti fejleményeket, azoknak elég nehéz eligazodni a dolgokban. Amiért én mégis hozzászólok, az talán a tisztánlátást segíti egy kérdésben. Az MJSZ Elnökségének mandátuma 2010-ben - május végén -jár le. (Azt azért tudni kell, hogy az Elnökséget megválasztó delegáltakat nem a szakosztályok, hanem az egyesületek küldik.) Természetesen annak a jogi feltételei is megvannak, hogy lehet az Elnökséget visszahívni (MJSZ Alapszabályzat), azonban ez nem egyszerű. Azaz véleményem szerint változás esetén sem változna az MJSZ Elnökségének összetétele.
süti beállítások módosítása