Real Újpest

Újpesti jégkorong - az igazi. Nyilvánosság, ameddig a szem ellát.

Friss topikok

Kommentek

  • SK Fan: Miert nem frissititek??? (2011.02.25. 21:40) Fontos győzelem
  • Thomas_AV: jégkorong.blog.hu most elromlott? :( (2010.01.25. 22:17) Fontos győzelem
  • Uteapu: @kerusz: Gondoltam,hogy ilyesmi van a blog körül. Sajnálom,hogy én sem hardver sem szoftver részrő... (2009.11.25. 10:57) Fontos győzelem
  • kerusz: @Uteapu: az a kérdés, hányan akarják írni is és hányan csak olvasni. (2009.11.25. 00:16) Fontos győzelem
  • Uteapu: @kerusz: Ez igy nem hangzik biztatónak. (2009.11.24. 16:33) Fontos győzelem
  • Utolsó 20

Kezdődjék a finálé!

2009.03.13. 12:40 | Bozár Jóska | 4 komment

Címkék: döntő alba volán ob 1

Alig van hátra néhány óra, és kezdetét veszi a 2008/2009-es OB I. döntője. A két szereplő egyszer már összefutott a magyar bajnoki aranycsatában, akkor fölényes Volán-győzelem született. Vajon most is így alakul a történet, vagy az újpestieknek sikerül megszorongatniuk a címvédőt?
         
A 2005/2006-os évad óta sok víz lefolyt a Dunán. Mindkét együttes keretében történtek változások, mindketten más szinten játszották végig az idei szezont. Akkoriban viszont a lila-fehérek és a koronázóvárosiak azonos ligákban játszottak: a hazai rendezésű Borsodi Jégkorong Liga mellett a szlovén központú Interligában is helyt kellett állniuk. Habár a megmérettetés ugyanaz volt, a két csapat kerete között már akkor is megvolt az a különbség, amely által a kék-fehérek voltak az esélyesebbek.

Az Alba Volán-FeVita csapatában ők játszottak abban a szezonban:
Becze Zoltán, Bedő Botond, Borostyán Gergely, Budai Krisztián, Búřil Vladimír, Csibi József, Ennaffati Omar, Fodor Szabolcs, Gröschl Tamás, Hetényi Zoltán, Holéczy Roger, Kangyal Balázs, Kiss Gábor, Kovács Csaba, Kövér Gábor, Majoross Gergely, Molnár Ádám, Németh Ádám Péter, Ocskay Gábor, Ondrejčík Rastislav, Palkovics Krisztián, Palovčík Milos, Rajz Attila, Sille Tamás, Simon Csaba, Š?astný Michal, Svasznek Bence, Szabó József, Tőkési Lajos, Vaszjunyin Artyom
Edzők: Pat Cortina, Énekes Lajos

Az Újpesti TE játékosai ők voltak ekkor:
Antal Zsombor, Baróti Zsolt, Bernei Gergely, Borbás Gergely, Buzás Norbert, Drahovský Andrej, Ďubek Vladimír, Gallo Peter, Gergely Csaba, Hetler Ádám, Hidasi Gábor, Horváth András, Juraško Michal, Ladányi Balázs, Marčinek Matej, Markó István, Mihály Jenő, Mozolányi Norbert, Nagy István, Ondov Ludovít, Rusznyák Szilárd, Sájevics András, Sprencz István, Szabó József, Szajbert Krisztián, Szajbert Patrik, Szirányi Bence, Tolnai Attila
Edzők: Eduard Giblák, Ancsin János

Mára már jelentősen átalakult mindkét keret: a Volán első csapatában a felsoroltak közül 8-an (Becze, Fodor, Hetényi, Kovács, Ocskay, Ondrejčík, Palkovics, Vaszjunyin) maradtak, míg az Újpest mindössze 5 embert (Borbás, Ďubek, Hetler, Markó, Tolnai) tartott meg (valamint küldött el és hozott vissza). A székesfehérváriaknál a rakatnyi válogatott játékos mellett minőségi légiósok húzták a szekeret, míg a Lilák inkább utóbbiakban jeleskedtek. Ráadásul míg Palkovicsék egy hosszú évek alatt felépített, összeszokott gárdában kergették a korongot, a Giblák-csapat szinte pillanatok leforgása alatt akart bajnoki címet nyerni. Meg is bosszulta magát a nagy sietség, a már akkor is többszörös címvédő Alba 4–1-es összesítéssel behúzta következő aranyérmét.

A következő két év nem volt éppen lila-éra: évről évre cserélődött a keret, ami amúgy sem hordozta magában az eredményességet, hát még azután, hogy a nemzeti csapat két kulcsembere, Ladányi és Horváth elköszönt a csapattól. A fehérváriak mindeközben szárnyaltak: idehaza továbbra is őrizték a dobogó legfelső fokát, 2007-ben megnyerték az Interligát, majd elindultak hódító expedíciójukra az osztrák első osztályba, az Erste Bank Eishockey Ligába (EBEL). A két gárda egyre kevesebbet találkozott, ám ezen kevés mérkőzések alkalmával is az Ördögök bizonyultak jobbnak: első csapatuk ellen a lila-fehérek mindössze két alkalommal tudtak nyerni – 2007-ben, az Interliga elődöntőjében. A tavalyi idényben az OB I. negyeddöntőjét simán hozta az Alba az Újpest ellenében, a szlovák légiósokkal teletűzdelt, sajnos sokak körében népszerűtlen negyedik kerületiek rég látott rossz teljesítménnyel zárták a 2007/2008-as évadot.

2008 azonban az összeomlás mellett a megújulás éve is volt. Hála a Mol Ligának és a légiós-létszámkorlátozásnak, a Megyeri úton egy megújult, acélos, és nem utolsósorban fiatal, szerethető együttes bontakozott ki, amely tehetséges, motivált magyarjaival és kiváló szlovák sorával minden előzetes várakozást felülmúlva a Mol Liga harmadik helyéig és az OB I. döntőjéig menetelt. Ez idő alatt Fehérváron sem tétlenkedtek az urak: amúgy is bivalyerős csapatukat tovább toldozták-foltozták a Fejér megyeiek, mígnem a rengeteget fejlődött válogatott játékosok és feltörekvő ifjak mellé a hazai mezőnyben kiemelkedőnek számító svéd, kanadai és amerikai játékosokat hoztak.

A két csapat között a legutóbbi közös finálé óta némi átjárás is volt: míg az akkoriban kék-fehérben játszó Németh Ádám Péter ma már az Újpest kötelékébe tartozik, Horváth András a Liláktól szerződött a Volánba. Plusz érdekesség, hogy az negyedik kerületi alakulat múlthéten az elődöntőben azt az NZ Starst győzte le, amelyben összesen 10 olyan játékos szerepel, akik egyik vagy másik csapat színeiben jégre léptek az ominózus fináléban.

Hogy ma 18 órától mi fog történni a Székesfehérvári Jégcsarnokban, annak talán csak a sarki törökméz-árus a megmondhatója, de egyet megállapíthatunk: unatkozni nem fogunk! Aki teheti, azt arra buzdítjuk, menjen ki a helyszínre, de aki éppen nem ér rá, viszont tv-közelben lesz, az se csüggedjen: kapcsoljon a Sport 1-re!

Győzzön hát a jobbik!


A cikk megtalálható a www.icezone.hu oldalon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://realujpest.blog.hu/api/trackback/id/tr58999375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ma: Gebei, Nagy, Németh
Vasárnap: Kincses, Abonyi, Haszonits.
ööö vagy ezt már tudtuk?
Igen, pár napja kint van a hokibirok.hu-n. :D Gondoltam, még elsütök egy rövid beharangozót ma, amiben benne lesz, de beelőztél. :)
khm. bocsi. kimoderálhatod, nem sértődök!
Győzzön az ÚJPEST !!!!! ;-)
süti beállítások módosítása