Real Újpest

Újpesti jégkorong - az igazi. Nyilvánosság, ameddig a szem ellát.

Friss topikok

Kommentek

  • SK Fan: Miert nem frissititek??? (2011.02.25. 21:40) Fontos győzelem
  • Thomas_AV: jégkorong.blog.hu most elromlott? :( (2010.01.25. 22:17) Fontos győzelem
  • Uteapu: @kerusz: Gondoltam,hogy ilyesmi van a blog körül. Sajnálom,hogy én sem hardver sem szoftver részrő... (2009.11.25. 10:57) Fontos győzelem
  • kerusz: @Uteapu: az a kérdés, hányan akarják írni is és hányan csak olvasni. (2009.11.25. 00:16) Fontos győzelem
  • Uteapu: @kerusz: Ez igy nem hangzik biztatónak. (2009.11.24. 16:33) Fontos győzelem
  • Utolsó 20

Élet az Újpest után

2008.07.14. 13:38 | Bozár Jóska | 9 komment

Címkék: újpest változások korábbi játékosok játékoskeret

Az elmúlt években folyamatosan változott OB I-es csapatunk összetétele, és ez sajnos többnyire húzóemberek elvesztésével párosult. Az alábbi cikkben összefoglaljuk, kikre lehettünk igazán büszkék az elmúlt néhány évben, és most merre találhatóak. Jó hosszú, elolvasása előtt sok pihenést javaslunk.

Előre leszögezzük: természetesen a négy év alatt a leírtnál nagyobb volt a játékosvándorlás, így mi csak az igazi húzóembereket, illetőleg a legreményteljesebb fiatalokat vettük górcső alá. Azt is tudjuk, hogy az idén el- illetve leigazoltak névsora ennél így is terjedelmesebb, de posztunkban szigorúan a hivatalos információkra hagyatkoztunk.

Haladjunk időrendben, kezdjük a 2004/2005-ös szezon legendás bronzcsapatával. A rendkívül sikeres idény után távozott, vagy inkább távozni kényszerült csapatunktól két tehetséges kapus, Szőke Attila és Gyömbér Tamás. Mindketten az FTC csapatában folytatták pályafutásukat. Előbbi még mindig a zöld-fehérek hálóőre, míg utóbbi tavaly már a MAC OB II-es csapatában védett. A korosztályában hajdanán kiemelkedőnek számító húszéves portás manapság inkább a civil életben boldogul: egyetemre jár és mellette dolgozik is.

A következő szezonban így is sokan maradtak meg az alapemberek közül, sőt, Ladányi Balázs és Horváth András személyében sokszoros válogatott játékosokkal erősödtünk. Igencsak ütős kerettel készülhettünk a 2005/2006-os bajnokságra, melynek végén elértük a kitűzött célt, megszereztük az ezüstérmet.

A szezon végén azonban a távozók újabb sora következett. Kulcsembereink közül az emlékezetes bronzcsaták csodagóljának szerzőjétől, Andrej Drahovskýtól és ponterős honfitársától, Ľudovít Ondovtól elköszönt a vezetőség, míg az Újpest szíve, Baróti Zsolt, válogatott kapusunk, Bernei Gergely, technikás csatárunk, Hidasi Gábor, majd kicsit később, a következő idény elejéhez közeledve kőkemény védőnk, Tolnai Attila is befejezte az aktív jégkorongot.

Pihenésképpen alább nézhetjük meg Drahovský ama bizonyos gólját, Hidasi passzából.

"Draho" több helyen is járt ezután próbajátékon, Dunaújvárostól kezdve egészen Spanyolországig. Végül mégis szülőhazájában talált csapatot: egy évnyi iglói kitérő után nevelőegyesületénél, a szlovák elsőligás VTJ Topoľčanynál állapodott meg. Jó látni, hogy lelkesedése nem lankadt: 31 meccsen begyűjtött 31 pontjával csapata második legeredményesebb játékosa volt idén.

Ondov kapásból hazatért a szintén elsőligás HK Spišská Nová Veshez, ahonnan az elmúlt idény végén távozott, egyelőre még nem tudni, hová. Vele kapcsolatos érdekesség, hogy a 2007. év végi Magyar Kupa küzdelmei során ideiglenesen szerepelt a Csíkszereda HC ezüstérmes csapatában.

Baróti visszavonulása óta a felnőtt gárda másodedzője, valamint a kölyök (U14) és előkészítő (U12) csapatok vezetőtrénere lett.

Bernei, Hidasi és Tolnai sem játszanak már az első osztályban, ellenben idén mindhárman elindultak a Marczi Skate csapatával az inline bajnokságban.

A 2006/2007-es idényre újabb felnőtt- és utánpótlás-válogatott játékosokkal bővült a keret: Peterdi Imre és Orsó László személyében két rutinos magyar játékost nyertünk, a fiatal reménységek táborát Papp Viktorral erősítette meg a vezetés. Melléjük, mintegy ráadásként egy egykori szlovák válogatott játékost, Jozef Voskárt, valamint a fiatal portást, Kamil Gondát is sikerült leigazolni. A csapattagok egyéni képességei alapján joggal reménykedhettek a lila szimpatizánsok az újabb döntőben, de akár még a szükségesnél jobban hangsúlyozott bajnoki címben is. Az újpesti drukkereknek azonban nagyot kellett csalódniuk: a minimális cél sem valósult meg. Előbb Eduard Giblák került lapátra a számunkra kínos véget érő Magyar Kupa és néhány hasonlóra sikerült bajnoki után (helyére az addigi másodedző Ancsin Jánost állították), majd a játékosok egyre fokozódó elégedetlensége, valamint a sorozatos sérülések miatt csupán a negyedik hely jutott az elmúlt évek legerősebb Újpestjének. Giblák először a zólyomi együttes junior csapatának kispadjára ült le, idén pedig a Spišská Nová Vesnél tölti be ugyanezen funkció mellett a felnőtt csapat másodedzői tisztségét is.

A botrányos szezon végén több meghatározó játékos is továbbállt. Az ős-újpesti Sájevics András egy csíkszeredai túra alkalmával nem tartott a csapattal, mivel a szakosztály vezetői rendkívüli módon a háttérbe szorították a tehetséges hálóőrt. Az ellenszegülésnek szerződésbontás lett a jutalma. "Sáj" egy kisebb kihagyás után követte kollégáit és a Fradiba igazolt, ahol a mai napig ő az elsőszámú kapus.

Orsó László a doppingvétség mögött valójában meghúzódó, számunkra is rejtélyes ok miatt még a télen elköszönt a csapattól, azóta a Dunaújvárosi Acélbikák játékosaként kergeti a pakkot – igaz, mostanában azon vacillál, vajon ő is elbúcsúzzon-e az első osztályú jégkorongtól. Ő amúgy idén a fiatal Galanisszal holtversenyben klubja harmadik legeredményesebb magyar játékosa lett a maga 20 pontjával, amivel – természetesen irreális, ám annál tanulságosabb összehasonlításként – nálunk Berta Ákos mögött egy ponttal lemaradva a második lett volna.

A szintén nagy dérrel-dúrral távozott Ladányi Balázs a francia élvonalban szereplő HC Briançonhoz igazolt, ahol azóta is folyamatosan nyomon követhetjük kiemelkedő eredményeit. Legnagyobb sikerét azonban ez év áprilisában könyvelhette el, amikor is a magyar válogatottal divízió 1-es világbajnok, valamint a torna pont- és gólpasszkirálya lett, és ezzel megváltotta belépőjét a jövő évi A csoportos küzdelmekre.

Ugyanígy tett akkori csapatkapitányunk, Horváth András is, annyi különbséggel, hogy ő az addigi nagy rivális Alba Volán csapatához szerződött (sajnos, manapság nem vagyunk ellenfeleik), amellyel a bivalyerős ausztriai első osztályú pontvadászatban szerepel és áll helyt.

Említettek mellett továbbállt a szintén világbajnok Peterdi Imre is, aki féléves lengyelországi (Naprzód Janów, lengyel Extraliga) légióskodás után hazatért Dunaújvárosba. Idén csapata legproduktívabb játékosa volt a maga 26 pontjával.

Kitűnő hátvédünk, Peter Gallo Lengyelhonban csapattársa volt Peterdinek, ám ő a teljes szezont lehúzta ott, és a jelek szerint nem is akárhogyan, hisz’ a következő szezontól visszatér Zólyomba, hogy a helyi csapatnál folytassa pályafutását.

Hátul továbbgyengültünk, amikor Michal Juraško is távozott, ám ő egyenesen a HKm Zvolen csapatába vette az irányt. A remek ifjú védő szépen muzsikál régi-új csapatában, olyannyira, hogy az elmúlt idény nagy részét az első sorban klimpírozta le. Távozásukkal a bronzszezonban szerepelt légiósok közül csupán Vladimír Ďubek maradt hírmondónak.

Ígéretekből azonban nem volt hiány a 2007/2008-as szezonban sem. Ki ne ismerné a mára már szállóigévé vált „fiatal, szerethető Újpest” kifejezést? Két új edző, Pék György és a cseh Jindřich Novotný, valamint vagy kéttucatnyi külföldi játékos szerződtetésével indult a szezon, pár forduló után az ő menesztésükkel folytatódott, amit a szlovák tréner, Ivan Dornič idehozatala, valamint Baróti Zsolt újbóli másodedzői kinevezése követett, és az ötödik helyen végződött.  Már a kezdésnél elveszett majd’ az összes remény, hála a gondatlan idényeleji vezetőedző-választásnak. Szerencsére azonban volt három olyan igazolásunk, akik amennyire lehetett, segítettek az Újpesten. Közéjük tartozott a fiatal cseh védő, Jiři Mocek, a BL-győztes szlovák, Anton Lezo, honfitársa, az ifjú Matúš Palko, a DAB ifjú titánja, Berta Ákos, valamint Ján Zlocha személyében egy újabb egykori válogatott játékos a felvidékről, aki idény közben szerződött Újpestre, és rendkívül jó mutatóival hívta fel magára a figyelmet.

Az újabb csúful végződött évad végeztével további játékosok távoztak a klub kötelékéből, minket azonban csak néhányuk miatt fogott el őszinte szomorúság. Idesoroljuk Gergely Csabát, aki a szezon kellős közepén igazságtalanul lett eltávolítva a csapat háza tájáról. Ilyen volt Szajbert Krisztián, aki sok éven keresztül jóban-rosszban kiállt a nevelőegyesülete mellett, de a méltatlan bánásmód miatt kénytelen volt továbbállni újdonsült kerületi riválisunkhoz, az NZ-Starshoz. Idetartozik Papp Viktor, aki Peterdihez és Orsóhoz hasonlóan visszatért a dunaújvárosi vörösmezesekhez. Fiatal bekkünk, Szirányi Bence követte Krisztiánt a káposztásmegyeri jégcsarnokba. És említsük meg itt az ifjú hálóőrt, Kamil Gondát, valamint a bajnokság elején ideigazolt Moceket és Lezót is. A tehetséges kapus hazaköltözött Iglóra, míg a cseh fiatalember a szlovák Extraligába legott feljutott Besztercebányát, csapatunk házi pontkirálya (42 egységgel) pedig a lengyel első osztályú Zagłębie Sosnowiecet választotta.

Eddigi igazolásaink száma igen karcsú, a listán egyedül az Alba Volántól szerződtetett Németh Ádám, valamint a posztján Dorničot váltó egykori legendás játékosunk, az immáron vezetőtrénerként visszatérő Pék György szerepel. Elődje egyébként a szlovák másodosztályú HK Ružinov 99 Bratislavánál folytatja edzői karrierjét.

Úgy gondoljuk, a leírtakból mindenki le tudja vonni a megfelelő konzekvenciákat. Örülnénk, ha ezt a Kedves Olvasók kommentek formájában jeleznék nekünk, ezzel segítvén a párbeszédet a blog és látogatói között. Hajrá lilák!

A bejegyzés trackback címe:

https://realujpest.blog.hu/api/trackback/id/tr98566784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szerintem az idei szezon sokkal nagyobb bukta volt, mint a 2006-2007-es. Számokat persze nem tudok, de sokkal drágább keretnek gondolom a sokszlovákost, mint a Godó-félét. És nem csak hogy "csúful végződött" a szezon, hanem a 2007-es negyedik helynél is vacakabb eredménnyel szerintem kimondható, hogy látványosan borult az egész légiós-vásárlós koncepció.
S ahogy sejthető volt, a nézők is elkoptak...Tán még decemberben is felirat nélküli mezekben játszottak a fiúk, minden héten 2-3 új - szlovák - arccal: a legjobb szándékok mellett is követhetetlen volt az alapszakasz.

És amilyen nagy hanggal vágott bele az Újpest a szezonba (mondjuk evvel nincs nagy baj, azon kívül, hogy az egész magyar hokiközösség rajtunk röhögött), annál érdekesebb volt a szezonvégi hallgatás: se bű - se bá arról, mi lehetett a baj, hová tűnnek a játékosok, mitől lesz jövőre jobb...)

De hisz ezért lett ez a honlap, nem ? :D
Sziasztok!

Javaslom, az utehoki-s linkeket úgy kezdjétek, hogy old.utehoki.hu és akkor a képek is jók lesznek.

Pl.
old.utehoki.hu/nucleus/index.php?itemid=1434

üdv & sok sikert a honlaphoz és az Újpesti jégkorong diadalra vezetéséhez!
gab
Köszönjük gab, át is írjuk menten! :)

celebesz: A honlap csak a jéghegy csúcsa! :D
Hello!

Szerintem lehetne kicsit kontrasztosabb az oldal, mert nehezen olvasható...
A lejtőt a 2004-ben bajnok lett juniorcsapat szétverésétől kéne visszavezetni!!!

Morgó Muki 2008.07.18. 16:16:23

Érdekes cikk, amivel egyetlen bajom van, de nem tudom, mit tegyek. Összecsúsznak komplett sorok a szövegben, így néha azt se tudom, mit olvasok. Nálam van a hiba? IE 7.0-val olvasom.
Másrészt, és elnézést, ha olyat kérdezek, amiről már írtatok. Mit tudtok arról, hogy idéntől nem lesz a DHL a szponzorok között?
Valamint érdekelne egy vélemény Ancsin Jánosról. Számomra szimpatikus kis csapatot rakott össze anno. A folytatás is jó volt, de valahol nagyon megtört a lendület. Mindig látom őt a lelátón, de nem tudom, jelenleg milyen fonkciót lát el.
Firefox, Flock szépen mutatja. Valami blog.hu szoftverhiba lehet, mindig azok a sorok csúsznak össze, amik gögetésnél a lap aljára kerültek, amikor a kép a görgetés után megáll. Ha átváltasz egy másik teljesképernyős alkalmazásra majd vissza a böngésződre, akkor is "kisimul" a képernyő...
ma bővült a névsor, sajnos...
Morgó Muki!
Fapados megoldás elsősegély:
Explorer alatt jelold ki a szöveget egérrel, majd szüntesd meg a kijelölést máshova kattintással, és az aktuális oldal olvasható a következő görgetésig.
süti beállítások módosítása